2010. február 10., szerda

Gondolattérképezés (Prikoszovich Mihály)

A szakterületemhez kapcsolódó gondolattérképek linkje:

http://mind42.com/pub/mindmap?mid=194f0b58-f1b2-4df6-83e1-9dad71f16e85
http://mind42.com/pub/mindmap?mid=44c80c42-43d1-4d17-bca2-0c7c256cfbd1

a közös gondolattérkép linkje:
http://www.mindmeister.com/maps/show/36534484
ez még cska csonk, de bárki nyugodtan szerkesztheti!

Figyelem: A MindMeister csak 3 gondolattérkép készítését teszi lehetővé ingyenesen. Javaslom, hogy mindenki próbának céljából csak egy térképet készítsen, hogy "maradjon energia" a közösre!

Kulcsár Zsolt prezentációja a Konnektivizmusról

Témámról blogbejegyzés:
Gondolattérképek

Először is, mik is azok a gondolattérképek? Tony Buzan nevéhez fűződik az elnevezés, és a módszer kidolgozása is. A módszer lényege: az emlékezés javítása, ezáltal a tanulás hatékonyabbá tétele. Szakít a hagyományos jegyzetelési stílusokkal, a képi ábrázolásra, asszociációkra helyezi a hangsúlyt. Bár olvasás- ill. íráskészséget nem javít, az olvasott szöveg megértését, megjegyzését próbálja megkönnyíteni. Egy gondolattérkép egy központi fogalom köré csoportosítható fogalmak összességéből áll.

Gondolattérkép készítése: írhatjuk papírra, vagy használhatunk programot is az elkészítéséhez. Ez utóbbi tűnik előnyösebb választásnak, ugyanis könnyen módosítható, így segíti a közös munkát. Először is felírjuk a központi fogalmat a lap közepére jól láthatóan. Majd ami azonnal eszünkbe jut róla, melléírjuk, és egy vonallal összekapcsoljuk. Ezek lesznek a gondolataink főszálai, amiken továbbindulhatunk. Az előző módszert alkalmazva, megvizsgálunk minden egyes újonnan kapott „al-gondolatot”, és újabb gondolatokat csatolunk hozzá, vékonyabb vonalakkal. Érdemes ezt a rengeteg adatot tovább csoportosítani, és az összetartozókat jobban (pl. más színel írva) kiemelni, akár több al-gondolatláncot összekapcsolva.

Előnyei: minimális korhatár szükséges az alkalmazásához, az adatok újfajta elrendezése segíti a visszaemlékezést. Egy gondolattérkép sokkal áttekinthetőbb, mint egy egyszerű vázlat – itt nem szigorú rendben követik egymást az információk, hanem egy összefüggő hálót (térképet) alkotnak.

Prikoszovich Mihály (Priko)
http://metalmentor.blogspot.com/
http://twitter.com/archivist001

Nincsenek megjegyzések:

TeaM Labor